Dags för heltäckningsmatta? Läs detta om heltäckningsmattor först!

Heltäckande mattor är ständigt aktuella och du kan ha flera skäl till att vilja lägga in denna klassiska matta över hela golvet. En heltäckningsmatta i sovrum säkrar ju att du aldrig behöver sätta ner fötterna på ett kallt vinter-golv.

Istället för att fundera på rund matta eller hur du ska få en rektangulär matta att täcka hela golvet kan du få måttbeställd heltäckningsmatta inlagd. Du kan göra det själv eller betala en hantverkare för att göra jobbet.

Hur ska du tänka för att välja rätt heltäckningsmatta?

Innan du beställer heltäckningsmatta är det bra att tänka på några viktiga punkter. Det handlar både om färg och material. En billig heltäckningsmatta kan vara ett smart val men tänk framåt. Om du satsar på kvalitet har du igen det längre fram!

Här är några punkter du ska beakta:

 • Färg – En vit heltäckningsmatta är en vacker tanke men i praktiken kanske den inte förblir vit särskilt länge. Då är off white ett bättre val. Annars kan lite djupare färger vara klokt om du skulle spilla något som är svårt att få bort. Välj en heltäckningsmatta som är fläckvänlig!
 • Material – Om vi fortsätter på samma spår är det förstås så att det finns heltäckningsmattor som är mycket lättare att hålla rena. De klarar av vatten och rengöringsmedel och kommer inte att slitas och se luddig ut i första taget.
 • Mönster – Mönster kan vara tillbakalutade eller intensiva. Men det här är inte som med en dekorativ matta. Du kommer att ha heltäckningsmattan över hela golvet. Då bör den kännas skön att se på och inte ta över.
 • Modernt och tidlöst – Vad gäller design är det klokt att välja något som är modern men ändå tidlöst. Tänk stilrent och rata trend som i dina ögon ser ut att vara alldeles för mycket.

Fördelar med heltäckningsmatta

Det finns en rad olika fördelar med heltäckningsmatta och det är säkert en eller flera av dessa som får dig att tänka i denna bana.

Några viktiga fördelar med heltäckningsmattor är:

 1. De är lätta att lägga in. Det är inte som med ett parkettgolv som kräver sin hantverkare. Även om du väljer att få hjälpen av en hantverkare kan du räkna med att jobbet blir klart snabbt.
 2. De fungerar ljuddämpande. Alla kommer att tacka dig! Oljud från klampande fötter och möbler som dras över golvet försvinner. Det gör att atmosfären i ditt hem och hos de som bor omkring dig förbättras.
 3. De tar emot saker mjukt. Oavsett om det är du, ett barn eller en tallrik som åker i golvet blir det en mjuk landning. Kanske vill du köpa heltäckningsmatta just för att det är små barn på gång…
 4. Det blir varmare på golvet. Det här kan man inte argumentera mot. Det är mycket varmare på golvet när du har matta över hela golvytan. Det kan till och med bli varmare i rummet på grund av detta och då kan du ju spara på din elräkning under kalla vinterdagar.
 5. Ingen halkar. På en heltäckningsmatta halkar man inte!
 6. Lyxig känsla. Matta på hela golvet känns lyxigt. Den är ombonande och klassisk.
 7. Energibesparande. Det är faktiskt känt att en heltäckningsmatta kan spara energi. Bra för miljön med andra ord!

Finns det inga nackdelar med heltäckningsmattor?

Det är klart att det även finns nackdelar med heltäckningsmatta och dessa bör du känna till innan du beställer. Vissa nackdelar kan ju vara mindre besvärligt för dig beroende på hur ditt hem ser ut och vem som bor där.

Några nackdelar att beakta:

 • Det är jobbigare att rengöra en heltäckningsmatta än till exempel ett klinkergolv som du kan hälla vatten på. Du får både dammsuga och köra matt tvätt för att det ska bli riktigt rent. Det här är inte som att rengöra en vävd matta som du kan slänga i maskinen!
 • Möbler kan lämna märken på mattan så du behöver flytta dem då och då för att slippa hål där ben har stått alldeles för länge.
 • Vissa mattor är sämre med tanke på allergier. Om det lätt blir dammigt är det inte bra för den som lider av dammallergi. Men här kan du faktiskt se till att välja material som inte gör det mer dammigt än vad ett parkettgolv hade inneburit.

Heltäckningsmattan är framtidens matta

Det finns de som menar att heltäckningsmattor är osunda och så var det nog länge. Men det har hänt en hel del med material och det kan mycket väl vara så att framtidens matta är en heltäckningsmatta!

En del experter klassar heltäckningsmattan som det allra bästa golvmaterialet i särklass. Antistatiska fibrer vävs in i mattorna och slitstyrkan i de moderna materialen är fenomenal. Moderna modeller klarar av mycket mer och förblir fina i många år. Kanske långt efter att du har flyttat från hemmet.

Vilket material bör heltäckningsmattan vara gjord av?

Du kommer antagligen att fastna för en syntetisk heltäckningsmatta där den främsta ingrediensen är polyamid. Det här materialet kan även kallas för nylon och är mycket slitstarkt. Den enda nackdelen med nylon är att materialet är ganska känsligt för solljus.

Syntetiska mattor kommer att vara termoplastiska så att ytan smälter men inte börjar brinna om du till exempel tappar en cigarett eller tänd tändsticka i golvet.

Andra möjliga material är:

 • Akrylfibrer – Bättre styrka mot ljus och god slitstarkhet. Går att tvätta av eftersom materialet klarar av fukt.
 • Bomull – Bomull är inte så vanligt men kan förekomma. Bomull kan vara slitstarkt och kan också se väldigt fint ut men är inte lika lätt att hålla rent.
 • Ull och jute – Ull och jute är klassiska material som ger en mycket fin känsla på golvet. Ull är dock ganska dyrt.
 • Naturmaterial från djur – Det går också att göra heltäckningsmattor av hårfibrer från djur som älg och get.
 • Sträva sisal-mattor – Sisal är en typ av växtfiber som är mycket slitstark. Denna fiber ger en yta som är lite hård och sträv. Men det här är inte bra om du vill hålla bort smuts för den går rätt igenom mattan.
 • Rayonfiber – Bomull och rayon är ungefär samma sak. Rayon fungerar bra om den inte utsätts för vatten. Då kan den hålla länge. Den här typen av matta kanske du kan ha som heltäckningsmatta i sovrum men knappast i entré eller nära badrum.

Få hjälp med heltäckningsmattan

Du ska kunna få hjälp med prover och vägledning då du vänder dig till en mattbutik för att köpa heltäckningsmatta. De kan skicka hem prover till dig så att du kan se hur det ser ut i rummet och hur du tycker att materialet känns.

Förklara vilket rum heltäckningsmattan ska vara i och hur den kommer att användas. Berätta om det finns barn och husdjur i hemmet för att få förslag på den bästa heltäckningsmattan för ditt hem. Lycka till!