Några tips då du väljer matta till ditt hem

Det finns några tips som kan vara till stor hjälp när du ska köpa matta. Detta oavsett var i huset den ska placeras. Det är förstås alltid viktigt att välja en matta som du tycker är fin. Det här är inredning som du kommer att se och känna och då ska du tycka om den både vad gäller utseende och textur.

Mattan och möbler

När mattan ska ligga under eller vid möbler måste du fundera lite på hur det här kommer att gå ihop. Om du ska ställa möbler på mattan måste de få plats. Om du ska lägga mattan invid möbler måste den få plats. Tänk också på om det är en rund matta eller annan form. Det kommer att påverka!

Se på måtten på mattan och måtten på golv och möbler som finns där. Fundera också på om mattan är tillräckligt stadig. Om den är tunn kanske möblerna kommer att skrynkla till på ett sätt som inte ser bra ut. Kanske är det till och med läge att välja en heltäckningsmatta för att det ska se fint ut.

Hur gör du rent mattan?

Du bör vara medveten om att inte alla mattor tål vatten. Om du ska rengöra en matta själv måste du veta hur. Det kan vara bra att veta detta innan du köper matta så att du är förberedd på det arbete som rengöring innebär.

En matta som är svår att hålla ren är inte ett bra val för dig som har små barn eller husdjur som kan smutsa ner på ett sätt som är svårt att få bort. En barnmatta bör vara lätt att hålla ren.

När mattan ligger under ett matbord

Om du ska köpa mata för att placera den under ett matbord måste du räkna med stolar omkring bordet för att få rätt storlek. Det får inte bli så att stolarna står dels på mattan och dels på golvet. Då kan det bli väldigt vingligt och obehagligt att sitta runt bordet.

Mät alltså med stolarna placerade i det läge där de är när någon sitter vid bordet. Då kan du räkna ut rätt storlek för mattan som du ska ha under bordet.

Matta under sängen

En matta som ska ligga under en säng måste vara minst lika bred som sängen. Helst bör den ge lite utrymme där du sätter ner dina fötter på morgonen. Tanken är ju antagligen att du ska slippa stå på det kalla golvet direkt då du går upp kalla vintermorgnar.