Tål din matta vatten?

Ett viktigt tips för dig som vill sköta om din matta är att ta reda på om den tål vatten. Anta inte att det kommer att ordna sig med lite såpa och vatten då mattan har fått en fläck. Om det är en akrylgarnsmatta kommer den att vara märkt med vattentvätt på ett visst gradantal. Här kan du absolut utsätta mattan för vatten för att göra rent.

Det är ganska vanligt att kunna rengöra syntetiska mattor så har du en heltäckningsmatta bör det inte vara något problem. Men ta alltid reda på hur den ska rengöras på rätt sätt.

Men en viskosmatta ska du inte utsätta för vatten för det tål den inte. Om något skulle spillas på den och det blir en fläck är det skumtvätt som gäller. Eller så får du lämna in mattan på kemtvätt.

En syntetmatta tål vatten men inte alltid tvättmaskin. Många gånger blir det bäst att skura mattan med en borste som är mjuk och med helt vanligt tvättmedel. Använd kallt vatten eller vatten som har en temperatur som inte bränner dig på händerna.

En barnmatta bör tåla vatten men kontrollera att den gör det innan du köper. Det är inget du kan ta för givet för att det är en matta för barnrum!

Om du är osäker på om din matta tål vatten eller inte ska du rådgöra med proffs. Dels kan du ringa företaget som sålde mattan till dig och dels kan du söka information online. Det viktigaste är att ta reda på materialet i mattan för att därefter se om det tål vatten och i sådan fall vilken temperatur.

Billigare mattor brukar tåla vatten men du bör ändå vara noga med precis hur du ska tvätta för att mattan ska behålla sin form. Detta oavsett om det är en rektangulär eller rund matta!