Tips för dig som är på jakt efter en rund matta – Runda mattor leder ligan!

Den runda mattan går aldrig ur tiden. Med en rund matta skapar du en effekt som känns. Det finns runda mattor för varje rum. Det du ska tänka på är att välja rätt storlek såväl som ett material och färg som passar in.

När en matta är rund har den en alldeles unik energi. Den är utan kanter och det är faktiskt något som kan påverka rummets balans på flera sätt. Nu ska vi se på några smarta tips för dig som vill ha en rund matta så att du lättare kan välja rätt.

Var får du plats med en rund matta?

Det här är verkligen den första frågan. Det kan ju vara så att du har en yta som inte har en jämn form. Det blir svårt att få in en rektangulär matta helt enkelt för att det kommer att se konstigt ut. En rund matta kommer inte att visa den ojämna formen på rummet.

Runda mattor fyller ut perfekt i mindre rum som till exempel badrum och i hallen. Du kan till och med satsa på en rund hallmatta med riktigt goda resultat. Vem har sagt att hallmattan måste vara med kanter?

När mattan inte har kanter som pekar mot ett särskilt håll blir det ett slags energiskt flyt som passar de flesta rum. Har du ett golv som är kalt är det antagligen så att du kan få in en rund matta på det. Mät för säkerhets skull upp ytan så att du vet med säkerhet att en matta som är rund kommer att få plats. Den ska inte ligga och skava mot en vägg. Det kommer inte att se bra ut!

Perfekt i lägenheter och i studentrum

När det är liten plats i bostaden är runda mattor bra lösningar. Inte bara för att du inte måste satsa på en rund stor matta. Det finns mycket små runda mattor och de kommer in i utrymmen där du annars med svårighet hade fått in något på golvet. Det perfekta med den runda formen är att den ser så naturlig ut. Det är som att golvet aldrig har varit utan matta!

Runda mattor är pricken över i!

Hittar du en billig rund matta behöver du inte fundera så mycket på saken. Det här är mer än komfort. En rund orientalisk matta är ett konstverk men även en enfärgad lammullshistoria kan kännas som något du gärna vilar blicken på.

Med den runda mattan får rummet så mycket mer än en ombonad känslan. Det här är något du måste testa för det kan vara svårt att inse hur stor skillnad det faktiskt gör innan du köper en rund matta och lägger den på golvet.

Placera runda mattor på rätt ställen

Det går att lägga en rund matta fritt på golvet. En annan lösning är att låta ett matbord stå på den. Då ska du se till att bord och stolar får plats på mattan för att det ska se bra ut. När en matta är rund går det att vara lite flexibel.

Det är inte hela världen om den plats du först tänkt dig inte blir bästa placeringen. Du kan ta samma matta och lägga den på annan plats på golvet för att få rätt effekt. Så enkelt kommer det aldrig att bli med en rektangulär matta som inte passar in i rummet.

Det är otroligt svårt att göra fel när mattor är runda. De passar i stort sett alltid in på något vis. Det är bara att flytta omkring tills du hittar det perfekta läget!

Här är nåpgra tips för placering av rund matta:


Stora runda mattor eller kanske något lite mindre?

För att bestämma dig för en rund stor matta eller kanske en liten rund matta ska du ser på rummets storlek. Ett mycket stort rum som dessutom inte har så mycket möbler är som klippt och skuret för stora runda mattor. Kanske flera stycken!

Mattan kan också fungera på ett avgränsande vis. Den stora runda mattan kan till exempel läggas under sittgruppen. Då skapas en ö. Det blir som ett rum i rummet och det ser verkligen bra ut. I en hall som är lång och trång blir det förstås bättre med en längre matta som har rektangulär form.

Men missa inte att det också kan passa bra med en mindre rund matta invid en dörr till ett skafferi eller kanske vid badrumsdörren. Stora runda mattor kan också passa bra i källarutrymmen och i rum som är mer som salar.

Färg och mönster som lyfter rummet

Något som vi också måste tänka på är hur mattans färg och mönster kan påverka hur den uppfattas. Om du har ett mönster i den runda mattan kommer den att fungera mer som en fokuspunkt. Den kommer att synas mer och är därmed en bra typ av inredning då golvet och rummet känns kalt och trist.

Om ett rum inte har så mycket färg kommer en rund matta med färg och mönster att råda bot på problemet. Du kan satsa på runda mattor istället för att byta tapeter eller måla om. Här finns det minst sagt pengar att spara. Även om det inte är en billig rund matta kan du ju se det hela som en investering då rummet förändras så kraftfullt och inget mer krävs.

Den runda mattan är elegant och förhoppningsvis mysig att gå på. Framförallt ska du välja en matta som du tycker om. Se på bilder och fundera lite på vad du tycker om att gå på en viss typ av material med bara fötter.