Läs detta innan du köper barnmatta!

Du ser en fin barnmatta som dessutom har ett attraktivt pris och slår till! Kommer det att bli ett bra köp? Det får vi hoppar. Men om du är klok gör du dig själv en tjänst och läser detta innan du ser på mattor för barn. Det finns nämligen några mycket viktiga saker att tänka på…

En barnmatta är för ett barn

Det är lätt att glömma bort men en barnmatta är ju för ett barn. Den kommer att utsättas för lek på barns villkor. Det spelar ingen roll att det är en rund matta av fårull. Ditt barn ser inte skillnad på detta och en matta av plast.

Med tanke på detta ska du välja ett material som klarar av:

  • Vatten – Både det som spills och det som du gör rent med!
  • Smuts – Mattan bör inte suga åt sig smutsen så att den försvinner lätt.
  • Färger – Färger som spills syns mindre om barnmattor har mönster eller en mörkare färg.
  • Nötning – Barnet kommer att krypa, köra bilar, klippa i papper och göra mycket mer på mattan. Tänk på det och välj en modell som är slitstark. Kanske lite tjockare för att klara mer.
  • Solljus – Om du tycker om att det faller in mycket solljus i barnets rum ska mattan vara av ett syntetiskt eller natur-material som klarar av detta.

Heltäckningsmatta eller enkel matta

Kanske blir det bäst med en heltäckningsmatta i barnets rum. Den kommer att ligga på sin plats hela tiden. Dessutom ger den en fin mjuk yta över hela rummet. Mycket bra för aktiva barn som hoppar från säng till golv och sysslar med annat som kan kräva en mjuk bas.

För yngre barn är det ju verkligen mysigt med ett krypvänligt golv och det får du med heltäckningsmattan. Om du vill ha en matta som bjuder in till lek med en bild som fungerar som tågbanan och mer kan du ju lägga den ovanpå heltäckningsmattan.

Barnmatta med kreativ bild som ger mer lek

Det är populärt med barnmattor som har motiv som bjuder in till lek. Det finns billiga barnmattor med riktigt smarta motiv med väg, hus och mer. Dessa kan flera barn samsas om för att leka tillsammans på ett säkert sätt.

En fin barnmatta med motiv kan vara praktisk på så vid att du kan flytta på den. Ibland kanske den får ligga på golvet i barnets rum och ibland kommer den ut på vardagsrumsgolvet för att samla leken till ett ställe.

Vanliga trasmattor kan fungera

Det finns fina trasmattor som också kan vara bra val av mattor för barn helt enkelt för att de är så lättskötta. Det här är ju inte en uttalad matta för barnrum men visst kan den passa in. Särskilt om du väljer en trasmatta i färger som passar väl in med barnrummets dekor.

Trasmattor är bra matta för barnrum för att de är enkla att hålla rena. De är dekorativa men kräver en halkmatta undertill för att de ska ligga kvar på samma plats när barnet leker på mattan. Därför är det här inte ditt första val för barn mattor även om det kan vara tänkvärt om du tycker att trasmattan är den finaste rent designmässigt.

En pusselmatta är också till för lek

En populärt matta för barnrum är pusselmattan. Om du är ute efter barn mattor som bjuder in till lek kan det här vara en bra lösning. Pusselmattan är gjord av skumgummi och kan enkelt rengöras. Den är både matta och leksak eftersom det går att plocka isär pusselbitarna.

När pusselbitarna sitter ihop blir det en matta som är mjuk och skön att leka på. Du kan köpa flera set med pusselbitar som du sedan sätter ihop för att få en större barnmatta i rummet. Det här är en matta barn kan leka med på sitt rum eller kanske i vardagsrummet när du vill ha vettig lek som dessutom håller barnet på en plats.

Hitta rätt matta för barnrum online

Ett hett tips är att se på mattor barn älskar online. Det finns många butiker som erbjuder fina mattor för barnrum. Inte bara mattbutiker. Faktum är att du kan hitta en matta barnrum blir mysigt av i butiker med produkter för bebisar och barn. Där kan du också hitta billiga barnmattor.

På nätet är det inte svårt att hitta barnmattor rea då du har så många butiker att tillgå. Håll utkik efter kampanjer då du är på jakt efter matta till barnrum. Om du har tur kanske det blir rabatt på rabatt. Det kan bli aktuellt vid tillfällen som Black Friday då butiker online passar på att ge extra fina erbjudanden.

Färgen på mattan kan påverka ditt barns humör!

En sak ska vi också lägga till. Färgen på mattan är inte bara viktig vad gäller fläckar. Den kan påverka ditt barns humör. Varma färger kan skapa trygghet. Skrikiga färger kanske ger glädje och mer energi.

Tänk på att:

  1. Röd färg har stimulerande effekt. Den kan påverka både andning och puls. Rött är känt för att ge oss mer energi och stimulera tankeprocesser. Röd färg på en barnmatta passar bra då den ska vara till för att ge mer känsla av lek.
  2. Blå färg känns lugnande. Om barnet ska ta en tupplur på mattan är det inte dumt om den har blå färg.
  3. Gul färg på mattan kan kännas lite som en sol mitt i rummet. Faktum är att det kan vara så att gul färg förbättrar vår koncentrationsförmåga. Mycket bra att ha en gul färg på mattan där barnet ska leka med pussel eller sitta och läsa böcker med dig och kompisar.
  4. Orange kan stimulera aptiten. Mata barnet på den orangea mattan!