Rengör en vävd matta själv hemma

Om du av olika skäl inte kan ta din vävda matta för professionell mattrengöring får du ta hand om den hemma och det är inte så svårt. Det är faktiskt ganska enkelt att rengöra en vävd matta själv men det är viktigt att du gör på rätt sätt för att inte skada den.

Vissa vävda mattor kan du rentav tvätta i tvättmaskin och sedan hängtorka. Men detta bör du kolla upp innan du försöker. Se om mattan har någon märkning för hur den ska tvättas och följ dessa instruktioner.

Så rengör du den vävda mattan hemma

Börja med att dammsuga mattan. Här kan det vara klokt att dammsuga på båda sidorna. Se till att golvet du dammsuger på också är rent så att mattan inte får ny smuts på sig då du vänder den efter att ha dammsugit en sida.

Sedan gör du följande:

  1. Lägg ut mattan plant på ett golv eller kanske utomhus på en altan. Det ska vara rent där mattan ligger.
  2. Använda en mjuk borste och kallt vatten med såpa eller särskilt textilschampo. Skrubba varsamt över hela mattan. Gör detta på båda sidorna.
  3. Häng nu upp mattan på tork. Utomhus kanske den torkar snabbare.
  4. Vänd på mattan där den hänger för att den ska torka ordentligt och inte börja lukta.

Det kan ta några dagar innan mattan är helt torr men då är den ren och fräsch att lägga på golvet igen.

Om du ser att den vävda mattan har blivit lite bubblig då du har tvättat den är det bara att lägga ut på golvet igen. De här bubblorna kommer att rätta ut sig när ni går på mattan. Det bör inte ta mer än några dagars tid.